W diecie człowieka powinien znaleźć się błonnik naturalny. Wpływa on korzystnie na przewód pokarmowy i trawienie. Jego źródłem są przede wszystkim owoce i warzywa, ale także: otręby, kasze, płatki zbożowe ryż i nasiona roślin strączkowych. W dzisiejszych czasach jesteśmy bardzo zabiegani i nie zawsze pamiętamy o utrzymywaniu odpowiedniej diety. Bardzo często dostarczamy za mało błonnika pokarmowego do organizmu. Z tego względu warto zaopatrzyć się w błonnik naturalny, który w łatwy sposób będziemy mogli dodawać do pokarmów, które przyrządzamy. Polecany jest szczególnie dla osób, które mają problemy z wagą, dla cukrzyków oraz cierpiących na miażdżycę. Dodatkowo błonnik poprawia perystaltykę jelit, dzięki czemu polecany jest również dla tych, którzy mają problem z zaparciami. Dzienne spożycie błonnika u dorosłego człowieka wynosi od 20 do 40 gram. Przekroczenie dawki może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego.